Yleistä maastoharjoituksista

kuva: Minna Kurvinen

HUOM! Juoksemaan tullaan aina täysissä voimissa ja tyhjin vatsoin.
Sairas (tartuntavaara) tai kiimassa oleva koira ei saa tulla kilpailu/harjoitusalueelle.

Lämmittely ja jäähdyttely

Loukkaantumisten välttämiseksi on erittäin tärkeää huolehtia koiran lämmittelystä ennen juoksusuoritusta. Noin varttitunnin reipas kävely/hölkkä lämmittää koirasi lihakset ennen suoritusta. Ajovietin viemänä koira juoksee vieheen perässä voimiaan säästelemättä. Lihaksiston tulee olla suoritukseen valmis, jotta venähdyksiltä ja revähdyksiltä vältyttäisiin.

Yhtä tärkeää kuin lämmittely ennen suoritusta on jäähdyttely juoksusuorituksen jälkeen. Vähintään vartin palauttelu hihnassa tekee hyvää maitohappojen jyllätessä koiran lihaksistossa. Myös koiran nesteytyksestä tulee huolehtia.

Kuonokopat ja muu varustus

OSVKH:n harjoituksissa koirat saavat juosta yksin ilman kuonokoppaa. Useamman koiran lähdössä on kuonokopat oltava jokaisella koiralla. Muuta varustusta ei harjoituksissa tarvita (ellei kyseessä ole koejuoksu).

Kilpailuvarustus (myös koejuoksut)

Kaudesta 2016 lähtien kokeissa koiralla on oltava suorituksen aikana yllään vain kuonokoppa ja mantteli, kaulapannan käyttö kokeissa ei ole enää sallittua. Lähetyksessä voi tarvittaessa käyttää apuna ns. slipperipantaa tai -valjaita, jotka jäävät lähettäjän käteen.
Kilpailuvarustukseen liittyvät SVKL:n vinttikoirakokeiden säännöt:Liite 7: Kilpailuvarustus

Harjoituksissa pyritään opastamaan kaikissa sääntöihin ja varusteisiin liittyvissä asioissa.

Koejuoksut kilpailuoikeuden menettäneille

Yleensä harjoituksissa on paikalla maastotuomareita, mutta jos tarvitset (ensimmäisessä kokeessaan alle hyväksytyn tuloksen jääneelle tai hylätylle) koiralle koejuoksun, ota kaiken varalta etukäteen yhteyttä harjoituksien yhteyshenkilöön.
Koejuoksussa koiralla on oltava täysi kilpailuvarustus ja juoksupari.

kuva: Minna Kurvinen