Oulun Seudun Vinttikoiraharrastajat ry

Oulun Seudun Vinttikoiraharrastajat ry on vuonna 1975 perustettu vinttikoirakerho.

Kerhomme on Suomen Kennelliiton alaisen Suomen Vinttikoiraliiton jäsenjärjestö. OSVKH harrastaa kaikkia SVKL:n vinttikoirarotuja (liki 20 rotua). Jäseniä kerhossamme on noin 100.

Toimintamme tarkoitus on edistää ja tehdä tunnetuksia vinttikoiraharrastusta Oulun seudulla. Monipuoliseen jatkuvaan toimintaamme kuuluvat mm. näyttelyt, ratajuoksu ja maastojuoksu. Järjestämme kokeita, harjoituksia, koulutusta ja kerhoiltoja. Jäsenlehtemme MeVinttarit ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Suomen pohjoisin SVKL:n virallinen vinttikoirarata oli pitkään Oulun Seudun Vinttikoiraharrastajien nurmipintainen rata Mourungissa. Radan vihkiäiskilpailut juostiin vuonna 1976. Tällä hetkellä toimimme Haukiputaan Virpiniemen hiekkaradalla yhteistyössä VGU:n kanssa.

Kerhoa ovat edustaneet ja edustavat tänäkin päivänä monet huippukoirat, jotka muistetaan upeista saavutuksista näyttelyissä ja juoksupuolella. Koiria on muistettu kerhon toimesta ja kennelpiirin mestaruuksilla jo 1980-luvulta alkaen.

Tervetuloa mukaan vauhdikkaaseen vinttikoiratoimintaan!

kuva: Jaana Ervaskivi

Lajeistamme

Kerho osallistuu vuosittain koiranäyttelyiden järjestämiseen.
Vinttikoirien käyttökokeita järjestämme sekä radalla että maastossa.
Olemme järjestäneet myös mm. agilityvuoroja.

Lajimme ovat suosittuja Suomessa:

  • Maastojuoksukokeet 2014: 20 rotua, 870 koiraa, 4315 lähtöä
  • Ratajuoksukokeet 2014: 16 rotua, 631 koiraa, 1962 lähtöä
  • Koiranäyttelyt: noin 200 000 osallistumista (2012)

Vinttikoirien maastojuoksu (VIC, VIC-R, VIC-A)

Maastojuoksukokeessa tuomarit arvostelevat viehettä seuraavan koiran ajotyöskentelyä maastoon pystytetyllä mutkaisella radalla (n. 500-1000m). Koirat juoksevat pareittain. Arvostelukriteereinä ovat nopeus, innokkuus, älykkyys, ketteryys ja kestävyys. Suurimman kokonaispistemäärän saanut koira voittaa.
Ajuekokeessa koirat juoksevat kolmen koiran ryhmässä, arvostelun pääpaino on yhteistyössä.

Vinttikoirien ratajuoksu (VIR)

Ratajuoksukokeet ovat vinttikoirien nopeuskilpailuja, jotka juostaan kiinteillä ovaalin muotoisilla vinttikoiraradoilla (Oulu, Tampere, Turku, Hyvinkää, Helsinki). SVKL:n lähdöt juostaan 280, 350, 480 tai 680m matkoilla. Koirat lähtevät lähtökopeista 2-6 koiran ryhminä ja nopeimman hyväksytyn suorituksen tehnyt koira voittaa.

kuva: Heikki Niva

Monimuotoiset vinttikoirat

Vinttikoirat kuuluvat vanhimpiin tunnettuihin koirarotuihin - ne ovat kulkeneet ihmisten rinnalla vuosituhansien ajan. Rotujen kirjo on laaja, jo kokoskaala vaihtelee alle 5kg painoisista italianvinttikoirista yli 50kg painaviin irlanninsusikoiriin.

Vinttikoirat metsästävät ensisijaisesti näkönsä avulla (rodusta riippuen). Pitkälinjainen kevyt rakenne mahdollistaa nopean täysin avautuvan laukan. Vinttikoirien rata- ja maastokokeissa koirat ajavat lepattavaa muovista viehettä perimässä saatujen viettien voimin.

Kennelliitto: Rodut ja rotumääritelmät
  • FCI-ryhmään 10 (Vinttikoirat) kuuluu 13 erilaista vinttikoirarotua: afgaaninvinttikoira, azawakh, englanninvinttikoira, espanjanvinttikoira, irlanninsusikoira, italianvinttikoira, puolanvinttikoira, saluki, skotlanninhirvikoira, sloughi, unkarinvinttikoira, venäjänvinttikoira, whippet
  • FCI-ryhmässä 5 (Pystykorvat ja alkukantaiset koirat) on 6 alkukantaisiin pystykorviin luettavaa rotua: basenji, cirneco dell'etna, faaraokoira, ibizanpodencot, kanarianpodencot, portugalinpodengot
  • Rhodesiankoirille (FCI 8, Ajavat ja jäljestävät koirat) järjestetään vinttikoirien maastokokeiden yhteydessä vastaava näöllä ajavien koirien metsästyskoe.

Suomessa on lisäksi ratalinjaisia greyhoundeja sekä silkkivinttikoiria, joita ei FCI-rekisteröidä.

kuva: Hanna Ukura
kuva: Tiia Lyytinen