Valikko Sulje

Maastojuoksu

Vinttikoirien maastojuoksu

OSVKH järjestää vuosittain maastojuoksuharjoituksia ja -kokeita Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa, yleensä hiekkamaastoissa.

Maastojuoksukokeet ovat Kennelliiton virallinen koemuoto (maastojuoksukoe VIC / VIC-R, ajuekoe VIC-A), johon saavat osallistua juoksuoikeuden omaavat rodut. Koiralle anotaan kilpailukirja Suomen Vinttikoiraliitolta. Vinttikoiralajeihin liittyvin sääntöihin ja ohjeisiin voi tutustua SVKL:n sivuilla. Maastokokeet ovat erittäin suosittu laji Suomessa. Kokeita järjestetään pelloilla ja hiekkakuopilla ympäri Suomen.

Maastojuoksuharjoituksiin ovat tervetulleita kaikki terveet ja hyväkuntoiset koirat rotuun ja jäsenyyteen katsomatta (ellei ilmoituksessa rajata osallistujamäärää). Pennun ja/tai aloittelevan koiran kanssa kannattaa hyödyntää myös viikottaisia käsiviehetreenejä Virpiniemen radalla. Jäsenet voivat myös vuokrata käsivetolaitetta.

Käsivieheen vuokraus: 10€/vuorokausi tai 15€/viikonloppu. Tarkemmat maksutiedot löytyvät käsivieheen kyljestä. Käsivieheestä voi kysyä lisää sähköpostitse viehe(ät)osvkh.net

Maastojuoksutapahtumia varten kerholla on laajalti omaa kalustoa (vieheenvetokärry ja sahat, trissat, mönkijä jne.). Talkoisiin ja ylläpitoon otetaan mielellään mukaan niin uusia kuin vanhojakin harrastajia. Kaikkiin tehtäviin opastetaan.


Maastojuoksuharjoitukset

Maastoharjoitukset: seuraa Ajankohtaista-osiota

Seuraavat maastoharjoitukset su 14.8.2022 klo 10 alkaen
Ennakkoilmoittautumista suositellaan: Google Sheets
Paikan päällä ilmoittautuminen avoinna vain klo 9:30-10.
Ilmoittaudu ja suorita harjoitusmaksu rahastajalle heti paikalle saavuttuasi.
ILMOITA POISJÄÄNNISTÄ NUMEROON 050 4868 130 (tekstiviesti, WhatsApp tai soitto)

Jokainen juoksuttaa koiransa omalla vastuullaan.
Älä tule sairaana tai sairaan tai kiimassa olevan koiran kanssa lainkaan harjoituspaikalle.
Kysy tarvittaessa ohjeita, harjoituksissa opastetaan mielellään!
Muista varata mukaan juomavettä, kakkapusseja ja tarvittavat käsihygieniatarpeet. Paikalla ei ole wc:tä.
Parina juoksevilla koirilla on oltava sopivat kuonokopat, aloittelija ei tarvitse mitään lajivarusteita.
Harjoituksiin ovat tervetulleita kaikenrotuiset koirat.

Harjoituspaikka, Annalankangas, Kello (navigaattori Virpinväylä 88 tai Soraväylä 88): 
Hiekkakuoppa: https://goo.gl/maps/W7ggfKyyu3V2UF569 
Ajoreitti Virpiväylältä: https://goo.gl/maps/cgbnx6wVAQdGp1EV6

Haukiputaan Säästökuopalta Annalankangasta päin tullessa käänny jäähallin kohdalta (risteys Annalankankaantie – Virpiväylä) Virpiväylälle. Aja noin 1.2 km, kunnes oikealle kääntyy Virpiväylältä hiekkatie. Aja hiekkatietä kunnes saavut sorakuopalle, pururadan ylityksen jälkeen tie kaartaa oikealle. Autot pysäköidään tien varteen.

Harjoitusmaksut: 4€/jäsenen koira, 10€/ei-jäsenen koira, korttimaksu tai tasaraha. Jäsenillä mahdollisuus käyttää yhdistyksen harjoituksissa sarjakorttia.

Yhteyshenkilö: Ari Raappana puh. 050 4868 130 tai hyvissä ajoin etukäteen ari.raappana(ät)live.fi

Huom! Tervetuloa talkoilemaan harjoitusten parissa noin klo 9 alkaen, ohjelmassa mm. harjoitusradan valmistelua ja opastetaan eri tehtäviin maastoihin liittyen!


Yleisiä ohjeita maastojuoksuharjoituksiin

Jokainen osallistuu harjoituksiin omalla vastuullaan.

Maastoharjoituspaikalla ei ole wc:tä, buffettia tai vesipistettä, joten varaathan itse mukaan vettä ja huolehdithan käsihygieniasta.

HUOM! Juoksemaan tullaan aina täysissä voimissa ja tyhjin vatsoin (älä tuo toipilasta harjoituksiin, edellisestä ruoasta tulee olla vähintäänkin useita tunteja aikaa). Muista varata vettä mukaan ja huolehtia koiran riittävästä juottamisesta jo ennen harjoituksia etenkin kuumalla säällä.

Sairas (tartuntavaara) tai kiimassa oleva koira ei saa tulla lainkaan kilpailu/harjoitusalueelle.
Älä tule myöskään itse sairaana paikalle.
Ilmoita poisjäännistä tai myöhästymisestä harjoitusohjeiden mukaisesti, että teitä ei odotella turhaan.

Harjoitusten kulku

  1. Ilmoittaudu heti tullessasi rahastajalle harjoitusmaksun kanssa. Samalla saat tarvittaessa vinkkejä ja ohjeita harjoitteluun. (Muista ilmoittaa myös poisjäännistä!)
  2. Lämmittele (ja jäähdyttele) koira huolellisesti kävellen/hölkäten, loukkaantumisten ja lihaskipujen välttämiseksi.
  3. Varsinainen rata-alue rauhoitetaan vain vuorossa olevalle koiralle ja toimihenkilöille. Odota rauhassa edellisen koirakon poistumista, mutta ole valmiina omalla vuorollasi, jotta harjoitukset saadaan etenemään sujuvasti.
  4. Muista varata mukaan juomavettä ja tarjota sitä koiralle suorituksen jälkeen.
  5. Muista kerätä kaikki roskat ja koiran jätökset alueelta, jotta saamme jatkossakin käyttää aluetta harjoituksiin.

Peruskunto

Peruskuntoharjoittelu on päivittäistä ja viikottaista koiran normaalia liikuntaa, joka tehdään aina juoksuharjoitusten ulkopuolella. Saalisvietin viemä koira ei osaa säännöstellä voimiaan. Hyvä peruskunto kuuluu kaikille harjoittelijoille kilpailutavoitteista riippumatta.

Lämmittely ja jäähdyttely

Loukkaantumisten välttämiseksi on erittäin tärkeää huolehtia koiran lämmittelystä ennen juoksusuoritusta. Noin varttitunnin reipas kävely/hölkkä lämmittää koirasi lihakset ennen suoritusta. Ajovietin viemänä koira juoksee vieheen perässä voimiaan säästelemättä. Lihaksiston tulee olla suoritukseen valmis, jotta venähdyksiltä ja revähdyksiltä vältyttäisiin. Radan lähellä haukkuvaa tai kuumana käyvää koiraa on hyvä liikuttaa sivummalla, jotta koiralle jää voimia ja intoa itse suoritukseen.

Yhtä tärkeää kuin lämmittely ennen suoritusta on jäähdyttely juoksusuorituksen jälkeen. Vähintään vartin palauttelu hihnassa välittömästi suorituksen jälkeen tekee hyvää maitohappojen jyllätessä koiran lihaksistossa. Myös koiran nesteytyksestä tulee huolehtia, helteellä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Kuonokopat ja muut varusteet

OSVKH:n harjoituksissa yksin juoksevat koirat saavat juosta ilman kuonokoppaa. Useamman koiran lähdössä on kuonokopat oltava jokaisella koiralla. Muuta varustusta ei harjoituksissa tarvita (ellei kyseessä ole koejuoksu). 

Kilpailuvarustus (myös koejuoksut)

Kaudesta 2016 lähtien maastokokeissa koiralla on oltava suorituksen aikana yllään vain kuonokoppa ja mantteli, kaulapannan käyttö kokeissa ei ole enää sallittua. Lähetyksessä voi tarvittaessa käyttää apuna ns. slipperipantaa tai -valjaita, jotka jäävät lähettäjän käteen.
Kilpailuvarustukseen liittyvät SVKL:n vinttikoirakokeiden säännöt: Liite 7: Kilpailuvarustus

Harjoituksissa opastetaan tarvittaessa kaikissa sääntöihin ja varusteisiin liittyvissä asioissa.

Koejuoksut (vain kilpailuoikeuden ensimmäisessä kokeessaan menettäneille)

Koejuoksussa koiralla on oltava täysi kilpailuvarustus ja itse paikalle kutsuttu varma juoksupari. Yleensä harjoituksissa on paikalla maastotuomareita, mutta jos tarvitset koiralle koejuoksun, ota kaiken varalta etukäteen yhteyttä harjoituksien yhteyshenkilöön.


Maastojuoksutoiminnan yhteyshenkilöt:

Ari Raappana / 050 486 8130 ja kilpailujaos(ät)osvkh.net