Valikko Sulje

Maastojuoksu

Vinttikoirien maastojuoksu

OSVKH järjestää vuosittain maastojuoksuharjoituksia ja -kokeita Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa, yleensä hiekkamaastoissa.

Maastojuoksukokeet ovat Kennelliiton virallinen koemuoto (maastojuoksukoe VIC / VIC-R, ajuekoe VIC-A), johon saavat osallistua juoksuoikeuden omaavat rodut. Koiralle anotaan kilpailukirja Suomen Vinttikoiraliitolta. Vinttikoiralajeihin liittyvin sääntöihin ja ohjeisiin voi tutustua SVKL:n sivuilla. Maastokokeet ovat erittäin suosittu laji Suomessa. Kokeita järjestetään pelloilla ja hiekkakuopilla ympäri Suomen.

Maastojuoksuharjoituksiin ovat tervetulleita kaikki terveet ja hyväkuntoiset koirat rotuun ja jäsenyyteen katsomatta (ellei ilmoituksessa rajata osallistujamäärää). Pennun ja/tai aloittelevan koiran kanssa kannattaa hyödyntää myös viikottaisia käsiviehetreenejä Virpiniemen radalla. Jäsenet voivat myös vuokrata käsivetolaitetta.

Käsivieheen vuokraus: 10€/vuorokausi tai 15€/viikonloppu. Tarkemmat maksutiedot löytyvät käsivieheen kyljestä. Käsivieheestä voi kysyä lisää sähköpostitse viehe(ät)osvkh.net

Maastojuoksutapahtumia varten kerholla on laajalti omaa kalustoa (vieheenvetokärry ja sahat, trissat, mönkijä jne.). Talkoisiin ja ylläpitoon otetaan mielellään mukaan niin uusia kuin vanhojakin harrastajia. Kaikkiin tehtäviin opastetaan.


Maastojuoksuharjoitukset

Maastoharjoitukset talvitauolla

Harjoituspaikka, Annalankangas: 
Hiekkakuoppa: https://goo.gl/maps/W7ggfKyyu3V2UF569 
Ajoreitti Virpiväylältä: https://goo.gl/maps/cgbnx6wVAQdGp1EV6

Haukiputaan Säästökuopalta päin tullessa käänny jäähallin kohdalta (risteys Annalankankaantie – Virpiväylä) Virpiväylälle. Aja noin 1.2 km, kunnes oikealle kääntyy Virpiväylältä hiekkatie. Aja hiekkatietä kunnes saavut sorakuopalle, pururadan ylityksen jälkeen tie kaartaa oikealle. Autot pysäköidään tien varteen.

Harjoitusmaksut: 4€/jäsenen koira, 10€/ei-jäsenen koira. Varaathan mukaan tasarahan (tai harjoituskortin)!

Yhteyshenkilö: Ari Raappana puh. 050 486 813 tai ari.raappana(ät)live.fi

Huom! Tervetuloa kaikki kiinnostuneet talkoilemaan klo 9:30 alkaen, ohjelmassa mm. harjoitusradan valmistelua ja opastetaan eri tehtäviin maastoihin liittyen!

Jokainen juoksuttaa koiransa omalla vastuullaan.

Muistathan ottaa pareina juokseville kuonokopat sekä koirille ja itselle tarpeeksi raikasta vettä.


Yleisiä ohjeita maastojuoksuharjoituksiin

HUOM! Juoksemaan tullaan aina täysissä voimissa ja tyhjin vatsoin.
Sairas (tartuntavaara) tai kiimassa oleva koira ei saa tulla kilpailu/harjoitusalueelle.

Peruskunto

Peruskuntoharjoittelu on päivittäistä ja viikottaista koiran normaalia liikuntaa, joka tehdään aina juoksuharjoitusten ulkopuolella. Saalisvietin viemä koira ei osaa säännöstellä voimiaan. Hyvä peruskunto kuuluu kaikille harjoittelijoille kilpailutavoitteista riippumatta.

Lämmittely ja jäähdyttely

Loukkaantumisten välttämiseksi on erittäin tärkeää huolehtia koiran lämmittelystä ennen juoksusuoritusta. Noin varttitunnin reipas kävely/hölkkä lämmittää koirasi lihakset ennen suoritusta. Ajovietin viemänä koira juoksee vieheen perässä voimiaan säästelemättä. Lihaksiston tulee olla suoritukseen valmis, jotta venähdyksiltä ja revähdyksiltä vältyttäisiin.

Yhtä tärkeää kuin lämmittely ennen suoritusta on jäähdyttely juoksusuorituksen jälkeen. Vähintään vartin palauttelu hihnassa välittömästi suorituksen jälkeen tekee hyvää maitohappojen jyllätessä koiran lihaksistossa. Myös koiran nesteytyksestä tulee huolehtia, helteellä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Kuonokopat ja muut varusteet

OSVKH:n harjoituksissa yksin juoksevat koirat saavat juosta ilman kuonokoppaa. Useamman koiran lähdössä on kuonokopat oltava jokaisella koiralla. Muuta varustusta ei harjoituksissa tarvita (ellei kyseessä ole koejuoksu). 

Kilpailuvarustus (myös koejuoksut)

Kaudesta 2016 lähtien kokeissa koiralla on oltava suorituksen aikana yllään vain kuonokoppa ja mantteli, kaulapannan käyttö kokeissa ei ole enää sallittua. Lähetyksessä voi tarvittaessa käyttää apuna ns. slipperipantaa tai -valjaita, jotka jäävät lähettäjän käteen.
Kilpailuvarustukseen liittyvät SVKL:n vinttikoirakokeiden säännöt:Liite 7: Kilpailuvarustus

Harjoituksissa pyritään opastamaan kaikissa sääntöihin ja varusteisiin liittyvissä asioissa.

Koejuoksut kilpailuoikeuden menettäneille

Koejuoksussa koiralla on oltava täysi kilpailuvarustus ja itse sovittu juoksupari. Yleensä harjoituksissa on paikalla maastotuomareita, mutta jos tarvitset (ensimmäisessä kokeessaan alle hyväksytyn tuloksen jääneelle tai hylätylle) koiralle koejuoksun, ota kaiken varalta etukäteen yhteyttä harjoituksien yhteyshenkilöön.


Maastojuoksutoiminnan yhteyshenkilöt:

Ari Raappana / 050 486 8130 ja kilpailujaos(ät)osvkh.net